Wysłany: 16 Maj 2016, 13:17 Wybór kosy spalinowej na większą działkę
Witam!
Zarejestrowałem się na forum, ponieważ poszukuję swojej pierwszej kosy spalinowej i przyznam, że mam nie lada zagwozdkę! Mam zamiar kosić 4-5 razy w roku działkę (sad) o powierzchni 28a i niewielkim nachyleniu, z koleinami, na której znajduje się głównie wysoka trawa, ale i odrosty grubości 1,5cm. Na kosę chcę przeznaczyć maksymalnie 1600zł. W tym przedziale cenowym znalazłem następujące pozycje:
Zależy mi przede wszystkim na trwałości urządzenia, ponieważ nie koszę dużo, ale powierzchnia działki nie jest mała, dlatego chciałbym, żeby takie urządzenie wytrzymało przy mnie przynajmniej 5 lat. Oczywiście apetyt rośnie w miarę jedzenia, dlatego nie mówię, że to jedyna działka, którą będę kosił: za chwilę wezmę się za ogrody reszty rodziny, gdzie również jest głównie trawa i odrosty, ale przez to i koszenia będzie więcej i urządzenie będzie pracowało pod większym obciążeniem. Nie sądzę, żeby pracy uzbierało się więcej jak 15h w miesiącu. Ważne jest dla mnie również, żeby serwis urządzenia był blisko, więc jeżeli kosę w przypadku standardowego serwisu po pierwszych kilkudziesięciu godzinach będę musiał wysłać do Niemiec to też będzie kłopot. Ostatecznie byłoby dobrze, gdyby urządzenie było w miarę lekkie, ponieważ od czasu do czasu będzie ono używane przez starszą kobietę, chociaż ten ostatni warunek to nie mus: jeżeli znajdę dobre narzędzie do pracy, ale będzie ciężkie, to po prostu tylko i wyłącznie ja będę je wykorzystywał.
Z góry dziękuję za wszelką okazaną pomoc. Będę również wdzięczny za wszelkie uwagi co do sprzętu, który do tej pory wybrałem.
Dziękuję za odpowiedź! Orientujesz się może czy wałek w tych modelach jest twardy czy na lince? Stihl ma rozwiązania na linkach, do których jakoś nie mam przekonania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum