troku
Imię: Andrzej Pomógł: 109 razy Wiek: 53 Dołączył: 09 Lip 2010 Posty: 2366 Skąd: Poznań tel. 665 200 900
Wysłany: 7 Grudzień 2014, 17:23 Akumulator - konserwacja w okresie zimowym
Witam wszystkich, jak wiemy zima za pasem i nasze traktorki już stoją w garażu i czas pomyśleć o tym by na wiosnę odpalił a żeby tak się stało to bateria musi być odpowiednio utrzymana.
Wszyscy wiemy że bateria nie używana rozładowuje się w sposób samoczynny więc pewną metodą jest podładowywanie jej co miesiąc lub podłączenie do zasilacza który utrzyma jej napięcie w wartościach nominalnych aby maszyna na wiosnę odpaliła bez problemu.
Zachęcam do pisania w jaki sposób o nie dbacie...
ja od czasu posiadania nowej baterii czyli od 2.07.2013r (w ten dzień naładowałem ją po zalaniu elektrolitu) nie robiłem nic, nie ładowałem mam pytanie na ile czasu ją podłączać co miesiąc ? , ładuje zwykłym prostownikiem mocą 6A
załóżmy że akumulator ma 24ah, a prostownik ładuje prądem 6A, czyli wynika to z tego, że naładuje go w 4 godziny?
Tornado Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Paź 2014 Posty: 292
Wysłany: 7 Grudzień 2014, 17:44
Ja ze swojego wyjąłem akumulator wczoraj. Mam prostownik z ery PRL. Mam zamiar go podładować, licząc 1 amper na godzinę ładowania /wskażnik ładowania na 1 amper/. Jak długo? Według mnie zależy to od pojemności akumulatora. Chyba się nie mylę.., jak co to mnie Ktoś poprawi.
tak wszystko zależy od akumulatora ja jak miałem akumulator ten oryginalny co się rozładowywał to wystarczyło go podładować góra 5-6 godzin i był pełny, ale mój prostownik ma prąd ładowania 6 amper
ja nie ładuje i też nic mu nie jest, jak w garażu stoi to nic się nie dzieje, w samochodzie miałem 6-letni nigdy nie ładowany i wytrzymał 6 lat, a to jak na akumulator wystarczająco długi okres
Tornado Pomógł: 7 razy Dołączył: 26 Paź 2014 Posty: 292
Wysłany: 7 Grudzień 2014, 20:42
W samochodzie przed zimą powinno się podładować akumulator. Chodzi tutaj o to, aby nie tracił tzw. pojemności. Ten co Ci wytrzymał 6 lat, to następny chyba już tego nie uczyni. Teraz się robi tak, aby wytrzymał okres gwarancyjny i ciut wyżej. Inaczej firmy nie zarabiałyby na swych pracowników i prezesów...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum