Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Honda 2218 opinie/uwagi użytkowników Hondy, model różny
Autor Wiadomość
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 28 Październik 2014, 22:45   Honda 2218 opinie/uwagi użytkowników Hondy, model różny

Witam
Postanowiłem założyć ten wątek, gdyż ostatnio nabyłem używany, w/g mnie w atrakcyjnej cenie, sprowadzony z Niemiec traktorek jw. Silnik odpala i chodzi elegancko, rytmicznie wchodzi na obroty /bez puszczania dymków/ z pompą oleju V-Twin. Skrzynia hydrostatyczna, pracuje nieźle, teren mam pagórkowaty i daje radę kosić i udźwignąć moje 90 kg...wyrzut centralny z koszem unoszonym po zwolnieniu siłownikami, agregat załączany mechanicznie dźwignią. Agregat tnący jak ustaliłem to TC122, zatem taka szerokość koszenia /dwoma nożami/. Stan traktorka, jako laik w tych tematach oceniam jako dobry. Licznik motogodzin wskazuje 601, ja przepracowałem nim 17 mh. Jak na razie sprawuje się bez zarzutu. Przy traktorku wykonałem:

-wymianę rolek kosiska na nowe;
-renowację kosza /rozebrany do "zera" i odnowiony/
-tylna blacha i tunel wyrzutu wypiaskowany, zakonserwowany, pomalowany;
-smarowanie końcówek drążków, zwrotnic;
-zdjęcie kół i smarowanie, wyrównanie ciśnienia powietrza w kołach;
-zablokowanie czujników otwartego kosza i czujnika siedziska /można mnie za to krytykować, ale dla mnie jako jedynego użytkownika usprawnia to pracę/;
-malowanie dolnej części pokrywy silnika /była klejona po buum/;
-wykonanie i nalepienie nowych oznaczeń Hondy;
-wywiercenie otworów w miejscu montażu akumulatora w celu spływu wody, która się tam gromadziła /ja go trzymam w garażu/, ale to tak na zapas;
-sprawdzenie stanu noży, pasków;
-pomalowaniu "zderzaka";
-"ożywienie" oświetlenia przedniego, które jest chyba ozdobą;
-sprawdzeniu i wyczyszczeniu filtra powietrza;
-czyszczenie,malowanie osłony tłumika;
-ogólne mycie i czyszczenie zakamarków w tym elektroniki licznikowej.

Pozostał mi do renowacji agregat tnący i wymiana oleju z filtrem, ale o to pytam w odrębnych wątkach, aczkolwiek podpowiedzi mile widziane...
Rozpisałem się dość mocno licząc na to, że posiadacze/znający temat tej marki włączą się do dyskusji i ocenią swe doświadczenia z obcowaniem/użytkowaniem tej zabawki, podpowiedzą na co ew. zwracać uwagę, co mogę jeszcze sprawdzić,poprawić, czy w końcu ile spalają te silniki? Jeszcze go nie litrażowałem, ale wydaje mi się, że około 5-ki na godzinę koszenia "żłopie" .....
Dodam, że mój egzemplarz miał wyjątkowe przejścia, albowiem na resztce naklejki pod fotelem doczytałem, iż posiada on silnik 12 HP, a tymczasem ma zamontowany 18 HP. Myślę, że ta 12-ka została uszkodzona przy kolizji jakiej doznał /klejona maska i lekko wgięty "uchwyt" zwrotnicy lewej/, no ale cena wybacza wiele..Poza tym przy tylnym lewym kole jest luźny przewód prądowy oraz masy.. do czego mogły służyć? Liczę na Wasze opinie, sugestie. podpowiedzi za które z góry dzięki.. ;-) Osobiście jestem zadowolony z jego funkcjonowania, gdzie dotychczas trudny teren kosiłem kosiarkami z napędem z silnikiem B&S 6 hp, kosa spalinowa też idzie w ruch /nabrzeże stawu, zakamarki, obkoszenie wokół skalniaków, czy drzewek/ Pozdrawiam
  
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 29 Październik 2014, 22:32   

5 litrów na godzinę to trochę za duże spalanie :roll: , z twojej opowieści wynika z tego że ktoś już wykończył jeden silnik i zamontował drugi. przebieg 601 godzin może być realny zależy jak wygląda zapodaj jakieś zdjęcia sprzętu.
  
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 29 Październik 2014, 22:42   

Postaram się, ale dopiero za parę dni. Rancho mam 50 km. od domu :mrgreen:
Raczej "rozwalił" przy stłuczce - tak wychodzi z mych oględzin. Ten co jest teraz 18 HP wygląda jak nówka-łącznie z nalepkami identyfikacyjnymi. Suchutki, czyściutki, pracuje równo, ma moc, nie dymi :lol: Muszę go dokładnie zlitrażować co do tego spalania. Bo to co podałem, to takie dane "orientacyjne"
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 29 Październik 2014, 22:43   

jakiej firmy jest silnik?
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 29 Październik 2014, 22:48   

Brrr..., Oczywiście HONDA , tak jak i pozostałość traktorka. Wychodzę z założenia, iż lepiej kupić używane, markowe /sprawne/ z dostępem do serwisu, niż jakieś "badziewie" nowe, w tej samej cenie, ale tylko z gwarancją na rok czy dwa. A, co dalej? :mrgreen: :lol: Aczkolwiek pewne wyjątki są w/g mnie do przyjęcia np. pilarka spalinowa z prowadnicą i łańcuchem Oregon moc 2km za 280 zeta /mam taką już 5 lat i nie narzekam/. Oczywiście pilarka do prac przydomowych ... ;-) Chociaż znajomy pilarz z pewnego nadleśnictwa mówił mi, że często takie kupują.. Dlaczego? Ano, w lesie różne rzeczy można robić, zatem jak zgubić "drogę do własnej piły" , to lepiej do tej za 300 zeta, a nie 1.000 :lol:
No, ale to tak na marginesie, bo odbiegam od tematu.
Myślę, że "ujawnią" się użytkownicy Hondy i więcej info się pojawi, gdyż "pojawiają mi się nowe pytania" :-P
  
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 19:38   

Tak jak zapowiedziałem wrzucam kilka zdjęć mojej "zabawki":



















Tak, to ogólnie wygląda drodzy koledzy. :-P
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 19:55   

nie wygląda źle ten twój sprzęt, jedyne co mnie drażni to ten filtr oleju ciekawe czemu jest zardzewiały?, wymieniałeś mu olej?, i jeszcze felgę musisz zabezpieczyć bo też rdza wychodzi, ale już na pewno o tym wiesz. Reasumując stan wizualny oceniam na dobry, ciekawi mnie jeszcze podwozie czy nie ma tam korozji to tyle z mojej strony.

PS.
Sinik rzeczywiście wygląda jakby na nieduży przebieg chyba, że ktoś go umył ;-)
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:00   

Silnik nie był myty, /ja przepracowałem nim ok 12 godzin/, myłem "jedynie karoserię". Olej i filtr do wymiany. Wiem już jaki, ale czekam jeszcze parę dni, gdyż zbieram traktorkiem liście.
Pisząc o podwoziu, rozumiem Masz na myśli decka?
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:02   

nie tylko, głownie mam na myśli spód traktorka, podłoga, rama nie jest pordzewiały od spodu?
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:11   

Hmmm, podłoga to chyba tylko oparcia na nogi..., pozostałe elementy to rama i "nakładki plastikowe/karoseryjne. Rama jest okey, stan extra. Gorzej będzie z agregatem tnącym. Ten na bank wymaga piaskowania i konserwacji. Ważne, że na 100% po piaskowaniu nie zrobi się sitko :lol:
Jak pisałem wyżej cały kosz i tylna ścianka są juz po takim zabiegu :lol:
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:16   

deck wypiaskować i ocynkować najlepiej, bo farba to każda spadnie.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:18   

A, ile orientacyjnie takie "ocynkowanie kosztuje? Bo jestem z tej działki zielony...
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:29   

tego też ci nie powiem, najlepiej zmierzyć deck i zapytać w zakładzie ile by taka usługa kosztowała.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 20:38   

Za traktorek dałem ... 3.700 . Do tego muszę doliczyć 100 zł transport/paliwo i 200 złoty na koła do decka, nalepy, i jakieś koszty piaskowania/lakierowania. W sumie chyba atrakcyjna cena. Gość chciał 4.200, ale z uwagi na rolki, uszkodzoną maskę, cenę udało mi się zbić :lol:
Własnej roboty, wiadomo się nie liczy..
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:02   

zależy, jak będzie chodzić dobrze to ta cena była dobra. I oby tak było :-)
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:12   

I tu Masz rację :-P
Na chwilę obecną mam dwie uwagi:
1/ Zdarza się, że przy odpalaniu rozrusznik jakby dostaje "poślizgu". Objaw taki, jak w samochodzie gdy siada bendix. Występuje to co 5 / 7 odpalenie. Nie wiem, czy to rozrusznik, czy ew. akumulator, którego od zakupu nie ładowałem;
2/ Przy samym momencie ruszania, słychać takie pianie skrzyni /nie zawsze/, które po przejechaniu 1 metra lub dodaniu gazu znika. Sama skrzynia pracuje dobrze, tym bardziej, że, moje 90 kg + napęd na decka potrafi transportować po terenie pagórkowatym /pod górkę bez problemu...
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:21   

"to pianie skrzyni" jest normalne u mnie też tak jest, jak dodasz gazu to skrzynia ma większą moc i prędkość, ja swoim też ważę 90kg, z przyczepką piachu ok 250kg pod górkę bez żadnego problemu podjeżdżam, smarowanie ciśnieniowe pozwala na takie użytkowanie sprzętu, co do rozrusznika nie ruszaj tego, też mam tak w skuterze od pewnego czasu, dopóki nie przestanie kręcić to nie ma sensu robić.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:26   

No to "pianie" rozwiązane, a ten poślizg? Akumulator słabszy, czy coś innego? Dlaczego sugerujesz, by tego nie ruszać?
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:30   

możliwe, że coś z rozrusznikiem, nie ruszałbym tego bo mówisz, że dzieje ci się to rzadko co-7-8 odpalenie u siebie w skuterze też tak mam i nie ruszam no bo nie jest to uciązliwe oczywiście to jest tylko moje zdanie ja bym nie ruszał, ale przecież jak chcesz to możesz zrobić.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:35   

Wszystko się zgadza, ale jaka część/element jest za to odpowiedzialny?
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:39   

mnie się wydaję, że to bendiks, ale nie wiem, nikt dokładnie bez rozbiórki pewnie ci tego nie stwierdzi. Najlepiej pytaj oto Andrzeja, albo Jerzyka, bo ja to amatorski specjalista jestem :-)
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:44   

Też mi się tak wydaje. Ciekawe ile taki bendix kosztuje?
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:47   

tutaj masz
http://www.malyogrod.com/...stary-p-98.html
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:50   

Nie mogę otworzyć tej strony "Nod fund".. :-x
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:51   

poprawiłem już
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 21:54   

Tak, lecz Honda jest droga, może być X 2 :oops:
Póki co, nie będę nic ruszał... :-P
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 22:15   

Tornado napisał/a:
Tak, lecz Honda jest droga, może być X 2 :oops:
Póki co, nie będę nic ruszał... :-P


To też dlatego tak ci radziłem, nie ma co kosztów sobie robić jak wysiądzie całkiem to wtedy zrobisz ;-)
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 22:43   

Daleki jestem od "rozrzutności" dopóki chodzi.. . Szkoda, tylko, że nie są aktywni inni użytkownicy traktorków marki Honda :shock: Powymieniałoby się wiedzą praktyczną :mrgreen:
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 6 Listopad 2014, 22:54   

no tak na tym forum już tak jest, każdy wpadnie dowie się jedną rzecz i znika na zawsze :-P
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 6 Listopad 2014, 23:18   

Może się jednak odezwie chociaż 1/4 :mrgreen: Wymienimy wówczas poglądy dot. użytkowania tego sprzętu.., słowa te kieruję też do tych, co tylko obserwują forum. Zarejestrujcie się i bądźcie aktywni :evil:): :evil:): :evil:):
  
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 7 Listopad 2014, 09:10   

w hondzie ten bendix kosztuje ok 340 zł :-/
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 7 Listopad 2014, 09:14   

cały rozrusznik 1315 zł :-o
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 7 Listopad 2014, 09:30   

widzę, że ceny za częsć do hondy są kosmczne ;-)
 
markab.com.pl 

Imię: Marcin
Pomógł: 19 razy
Dołączył: 15 Sty 2012
Posty: 602
Skąd: Rumia
Wysłany: 7 Listopad 2014, 10:12   

Ten traktor zdecydowanie od nowego miał silnik 18KM, to co wyczytałeś z tabliczki znamionowej to nominalna moc maszyny.

Odnośnie ślizgania sie rozrusznika. To może być również uszkodzony dekomresor, albo uszkodzony wieniec koła magnesowego, także zanim zaczniesz kupować części "na czuja" porządnie to zdiagnozuj, albo zawieź do lokalnego serwisu. Umów się na kwotę za diagnozę, podpytaj ile za naprawę i będziesz wiedział czy warto samemu grzebać.
_________________
Pozdrawiam
M.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 7 Listopad 2014, 12:16   

Dzięki za podpowiedzi. Na razie nic nie będę ruszał, ale problemik jest.
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 00:37   

Aha, a ten wątek o którym pisałem wyżej, Ktoś pomoże rozwikłać:
"Poza tym przy tylnym lewym kole jest luźny przewód prądowy oraz masy.. do czego mogły służyć?"
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 09:14   

do jakiegoś mikrowyłącznika
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 10:28   

jerzyk napisał/a:
do jakiegoś mikrowyłącznika

Też tak uważam, ale jakiego i do czego służącego? :lol:
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 10:40   

nie wiem od kosza od załączania kosiska od skrzyni biegów trzeba zobaczyć gdzie brakuje wyłącznika
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 10:48   

Od kosiska mam i funkcjonuje; od siedziska mam zablokowany; od kosza mam zablokowany; od tzw "Parkingu" mam i funkcjonuje. To do czego jeszcze mogły one służyć na tyle traktorka?
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 11:37   

to zostaje skrzynia biegów
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 11:47   

To znaczy? Skrzynia jest "miedzy nogami" , a te kabelki są na końcu ramy, przy tylnym lewym kole. Tam w pobliżu jest zębatka z łańcuchem od napędu.
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 14:25   

poszukaj naklejki z numerami to znajdę schemat instalacji
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 15:58   

Gdy go kupiłem, to ta naklejka za siedziskiem była prawie w całości zdarta. Jedynie dało się odczytać, że silnik jest o mocy 12HP. Zdarłem więc tę resztkę. Tymczasem na silniku jest 18 HP . Jedyne oznaczenia, poza napisami Honda są oznaczenia silnika tj. GXV610/V-TWIN ale czy to wystarczy? Acha , no i jest to model 2218 hydrostatic
  
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 17:08   

trochę mało :-|
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 17:25   

Chciałbym więcej danych przedstawić, ale ich po prostu nie mam :cry:
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 19:36   

tu masz instrukcję obsługi co prawda nie po polsku https://www.gebruikershan...373410.html#af1
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 20:07   

Szkoda, że znam tylko rosyjski. Przejrzałem całą. Jedynie rysunki do mnie docierają :-P
Nic nowego się nie dowiedziałem, ale może się przydać. Dzięki.
  
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Listopad 2014, 20:47   

spróbuję jeszcze znaleźć elektrykę ale w poniedziałek
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Listopad 2014, 20:53   

Schematy, chyba nie wymagają znajomości języka :mrgreen: Przydałby się. Dziękuję
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 8 Grudzień 2014, 21:26   

Jesień już za nami. Liście z drzew opadły..., no i okazało się, że ... mój traktorek mający kosz z tyłu idealnie nadaje się do zbierania liści :lol: Jeszcze nigdy tak szybko i zgrabnie, czyściutko nie miałem sprzątniętego z liści rancha ! Wystarczyło ręcznie zagrabić przy drzewach i ogrodzenia, a resztę wykonał traktorek. Super sprawa.. :lol:
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 20 Grudzień 2015, 09:58   

Nie ma na forum ludzi, którzy użytkują taki traktorek? Wierzyć mi się nie chce.., odezwijcie sie i opiszcie swoje maszyny wraz z opinią o nich..
 
piurko2 

Dołączył: 29 Mar 2013
Posty: 10
Wysłany: 4 Marzec 2016, 13:45   

Tornado napisał/a:
......... To do czego jeszcze mogły one służyć na tyle traktorka?


Wg mnie to brak Ci czujnika pełnego kosza... ale przy nim nie ma kabla prądowego... jest chyba biały...
 
Oskar1566 

Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Wysłany: 8 Wrzesień 2016, 02:33   

Witam. Jestem nowym użytkownikiem forum oraz kosiarki traktorka Honda 2213 hydrostatic. W powyższych postach znalazłem odpowiedz na jeden mój problem a mianowicie tutaj nazwaliście to "pianiem skrzyni". Mój drugi problem polega na napędzie owej kosiarki a dokładnie chodzi mi o jazdę. Zaraz po odpaleniu kosiarka fajnie jedzie tzn dużo szybciej a po paru minutach jak już jest rozgrzana praktycznie wogole nie chce jechać ani w przód ani w tyl, a jak już zatrybi to jest to jazda naprawdę slimacza(wiem ze nie tak to powinno wyglądać ale jestem jeszcze zbyt mało doświadczony żeby znaleść przyczynę) proszę o poradę czy ktoś się już z tym spotkał i co było przyczyna ewentualnie gdzie jej szukać?? Pozdrawiam
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Wrzesień 2016, 07:47   

skrzynia jest do remontu
 
Oskar1566 

Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Wysłany: 8 Wrzesień 2016, 13:27   

A potrafił byś mnie bardziej nakierować na jakaś konkretna cześć która może być do wymiany np sprzęgło czy to już jest jak wróżenie z fusów?
 
jerzyk 
jerzyk

Pomógł: 76 razy
Dołączył: 07 Wrz 2012
Posty: 1651
Skąd: kowary
Wysłany: 8 Wrzesień 2016, 14:27   

czy ty w ogóle znasz budowę traktorka ??? wejdź sobie tutaj http://www.ehonda.pl kategorie główne; kosiarki traktorkowe;seria HF;HF2213;HF2213SF;moduł gear box .
 
kamilos 

Imię: Kamil
Pomógł: 38 razy
Wiek: 23
Dołączył: 02 Gru 2012
Posty: 1102
Wysłany: 8 Wrzesień 2016, 18:56   

Oskar1566 napisał/a:
A potrafił byś mnie bardziej nakierować na jakaś konkretna cześć która może być do wymiany np sprzęgło czy to już jest jak wróżenie z fusów?


W traktorku nie ma sprzęgła ciernego tak jak w samochodzie, w traktorku w ogóle nie ma sprzęgła tylko jest przekładnia hydro.
Niestety, ale trzeba pewnie rozebrać skrzynię i sprawdzić w jakim jest stanie, bo sama wymiana oleju może nie pomóc. Dopiero po zweryfikowaniu wnętrza, będzie wiadomo czy skrzynia jest do regeneracji, ale słabnięcie po rozgrzaniu dobrze nie wróży.
 
Oskar1566 

Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Wysłany: 11 Wrzesień 2016, 15:31   

Właśnie nie znam się za bardzo na tym dlatego dopytuje, a nie chce robić z siebie idioty jak zawiozę do mechanika a on mi będzie wciskał co tam się stało a nawet takich rzeczy tam nie ma. Jestem laikiem pod tym wzgledem
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 11 Wrzesień 2016, 17:47   

Ciekawi mnie, gdzie i do ..jakiego mechanika chcesz zawieźć tę skrzynię ... Myślisz, ze to każdy serwis zrobi? Jesteś w olbrzymim błędzie...
 
Oskar1566 

Dołączył: 08 Wrz 2016
Posty: 4
Wysłany: 11 Wrzesień 2016, 21:30   

Do serwisu który zajmuje się obsługa takich urządzeń i obsługuje tez Hondę a jak się nie podejmą tego to będę szukał innego serwisu...
 
Tornado 

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 26 Paź 2014
Posty: 293
Wysłany: 11 Wrzesień 2016, 21:56   

Daj znać o tym, czy będą chcieli podjąć się regeneracji ... Poza tym, taki zabieg.., może przewyższyć wartość Twego ..traktorka..
  
 
Google

Wysłany:    Reklama Google


 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
Waluty Internetowe