Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
kosiarka hrx 537 hydro-nie toczy się do tyłu
Autor Wiadomość
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 23 Maj 2012, 21:35   kosiarka hrx 537 hydro-nie toczy się do tyłu

Witam wszystkich serdecznie
mam otóż problemik zakupiłem od znajomego kosiarkę hrx 537 hydrostatic z napędem , ale nie mogę jej ciągnąć do tyłu bo koła stają dębą do przodu jest oki, np kiedy chcę wyprowadzić z garażu to muszę lekko unieść tył, za rączkę i wyjeżdżam na przednich kołach
pozdrawiam
o co chodzi?
 
KcPr 
jedna słuszna marka H.

Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 28
Wysłany: 24 Maj 2012, 13:11   

Jeżeli masz zwolnione wszystkie "klamki" ( żadna nie jest dociągnięta do rączki i napędy są po rozłączane) koła nie powinny stawiać oporu przy przetaczaniu kosiarki do tyłu, a przy toczeniu jej do przodu, powinieneś słyszeć takie "klikanie".
Jak załączysz napęd, tylne koła będą się blokowały przy przetaczaniu kosiarki do tyłu, a tocząc ją do przodu sprzęgła kół będą tak samo "klikały" jak przy odłączonym napędzie.

(opisuję sytuację kosiarki w pełni sprawnej)
 
troku 

Imię: Andrzej
Pomógł: 109 razy
Wiek: 46
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 2366
Skąd: Poznań tel. 665 200 900
Wysłany: 24 Maj 2012, 14:17   

Sprawdź regulację linki napędu- popuść trochę następnie odpal i zobacz czy napęd ciągnie.
 
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 24 Maj 2012, 20:33   

oki jutro sprawdzę...ale na 100 % ze zwolnionymi klamkami do przodu jedzie i klika ,a do tyłu kicha ..ale jutro poluzuje napęd
pozdrawiam
 
dolek 
sprzedawca serwisant

Pomógł: 20 razy
Wiek: 31
Dołączył: 22 Maj 2010
Posty: 833
Skąd: Lubelskie
Wysłany: 24 Maj 2012, 20:53   

możliwe że trzpienie które są na ośkach z powodu nabitego brudu nie chodzą swobodnie i blokują na zapadkach w kołach zębatych.
 
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 24 Maj 2012, 21:43   

trzpienie są czyściutkie, a zębatka w tym modelu blokuje się tylko w jedna stronę, jak się założy odwrotnie jedzie do tyłu tykając(przeskakując) , ale nie ma napędu
czy dobrze rozumuję ?
 
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 25 Maj 2012, 20:29   

sprawdziłem wszystko dokładnie
a więc
silnik wyłączony wszystkie "klamki luźne ", linka od napędu zwalona z zaczepu, kosiarka podniesiona, dźwignia ze sprężyną na napędzie bez linki, kosiarka nie jedzie do tyłu, koła obracam ręcznie ale z wielkim oporem"bardzo ciężko"

silnik włączony wszystko poskładane do kupy , normalne obroty wszystkie klamki luźne kosiarkę ciągam do tyłu bez problemu,prawie bez oporu, napęd działa bez zarzutu. wszystkie prędkości są oki

czy to tak ma być ? że na wyłączonym nie mogę prowadzić do tyłu a na włączonej bez problemu????
 
troku 

Imię: Andrzej
Pomógł: 109 razy
Wiek: 46
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 2366
Skąd: Poznań tel. 665 200 900
Wysłany: 26 Maj 2012, 12:58   

Przekladnie hydrostatyczna maja dźwignię aby miała luz na zgaszonym silniku sprawdź czy nie masz dźwigni powinna być w rejonie kosza zapytaj sie tez znajomego od którego ja kupiłes moze ma instrukcje
 
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 26 Maj 2012, 19:31   

instrukcję można zassać z netu, ale tam nic nie ma o dźwigni na napędzie może kolega wie dokładniej gdzie to sprawdzić, chyba że to ta ze sprężyną i linką którą się reguluje prędkość , bo innej nie mogę namierzyć
pozdrawiam

znalazłem coś takiego , można prosić o wskazanie który to element rozłącz napęd

hucrvsq.jpg
Plik ściągnięto 1442 raz(y) 228,51 KB

Ostatnio zmieniony przez arturroo123 26 Maj 2012, 20:06, w całości zmieniany 2 razy  
 
KcPr 
jedna słuszna marka H.

Dołączył: 28 Maj 2011
Posty: 28
Wysłany: 27 Czerwiec 2012, 12:59   

Oczko linki zaczepiasz o dźwignię (6) i przestawiasz tę dźwignię ciągnąc linkę. Włączanie napędu i regulacja prędkości jest realizowana tą sama linką. Sprawdź czy po odchyleniu dźwigni (6) sprężyna wraca ją do pozycji początkowej.

Przy wyłączonym silniku i wyłączonym napędzie, kosiarka ma się toczyć do przodu i z lekko większym oporem do tyłu.
przy wyłączonym silniku ale załączonym napędzie, toczy się do przodu , a do tyłu koła są zablokowane.
 
arturroo123 

Dołączył: 23 Maj 2012
Posty: 7
Wysłany: 11 Wrzesień 2016, 18:45   

koledzy a ja mam ten sam problem i nie wiem czy ten typ tak przypadkiem nie ma, otóż nie jedzie do tyłu ale jak ją odpalisz to jedzie..więc do roboty wymontowałem cały napęd, zlałem z niego cały płyn i nagle napęd kręci się do tyłu i do przodu bez oporów , kręcąc wałkiem ręką, przy okazji wymieniłem uszczelniacze zalałem nowym płynem i do przodu idzie idealnie a do tyłu nie da się obrócić, element załączania napędu ten z sprężynie jest zwolniony zupełnie. pytanie mam dosyć istotne ile oleju trzeba wlać do przekładni bo boję się że jak przesadzę to wywali uszczelniacze.
pozdrawiam
 
Google

Wysłany:    Reklama Google


 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
Waluty Internetowe