Zarejestruj się u nas lub też zaloguj, jeśli posiadasz już konto. 


Poprzedni temat :: Następny temat
Napęd w NAC s510
Autor Wiadomość
l3mak 

Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: 25 Maj 2011, 19:53   Napęd w NAC s510

Witam. Mam problem z napędem w nac s510, oczywiście koła zębate (te duże były starte wymieniłem je na nowe metalowe), ale mam problem z małymi zębatkami (13 zębów) na ośce napędowej, otóż jedna chodzi luźno w stronę do tyłu, a do przodu blokuje się napędza wałem. A druga jest zardzewiała i zablokowana, tzn. nie kreci sie luźno do tyłu.

Mam pytanie czy ta druga zębatka jest uszkodzona?, oraz czy konieczna jest jej wymiana czy wystarczy ja może ściągnąć i wyczyścić z rdzy w środku?

Oraz jak ją ściągnąć bo próbuje już trzeci dzień i poszła do góry może z 0,5cm (jest na równo z wałkiem)????

Proszę o pomoc :-(
 
conri 

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 812
Wysłany: 25 Maj 2011, 20:14   

Zadziałaj CRC56. Odczekaj z pól godziny.
Preparat luzujący na skorodowane połączenia.Niby to samo co WD 40 ale ...
Sprawdziłem sam i jest różnica w skuteczności działania.
Potem umyj elementy w detergencie.Powinny pracować na sucho.Tworzywo jest "smarowidłem"
Nisprawna musisz rozebrać i "ożywić" pieski- zapadki wewnątrz.
Ostatnio zmieniony przez conri 25 Maj 2011, 20:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
l3mak 

Dołączył: 25 Maj 2011
Posty: 3
Wysłany: 29 Maj 2011, 23:25   

Naprawiłem napęd ciągnie do przodu i jest ok tylko mam pytanie kosiarka nie chce jechać do tyłu tzn. koła się blokują gdy ją ciągnę do tyłu. Czy te kosiarki tak mają czy coś jest popsute???

Dodam iże te małe zębatki 13 zębów, kręciły się do tyłu luźno i nie były zablokowane.

Co może być nie tak?
 
conri 

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 08 Maj 2011
Posty: 812
Wysłany: 30 Maj 2011, 08:39   

Do jazdy w tył(ciągnięcie) musisz rozłączać napęd prze puszczenie dźwigni.Napęd jest jednokierunkowy w piastach
 
troku 

Imię: Andrzej
Pomógł: 109 razy
Wiek: 48
Dołączył: 09 Lip 2010
Posty: 2366
Skąd: Poznań tel. 665 200 900
Wysłany: 30 Maj 2011, 20:30   

Sprawdź tak na wylaczonym silniku pociagnij za dźwignię napędu i spróbuj jechać do tylu jak koła bedą zblokowane to ok puśc dźwignię i spróbuj jechać do przodu jak bedzie opór to linke napędu popusc i tak reguluj do skutku aż bedzie blokować koła w tył a luźno jechać do przodu
Ostatnio zmieniony przez troku 30 Maj 2011, 20:33, w całości zmieniany 2 razy  
 
Google

Wysłany:    Reklama Google


 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group - Mapa Forum
Siewki roślin flory PolskiWaluty Internetowe